Emléktábla és kopjafa Kocsis Hobo Lászlónak

Április 24-én a Maros megyei Jobbágyfalván táblát avattak Kocsis Hobo Lászlónak, a néhai közismert marosvásárhelyi természetjárónak. A rövid ünnepi megemlékezésre a Só útja napjai keretében került sor.

A nemrég fiatalon elhunyt természetjáró volt az, aki kijelölte és többször is bejárta azt az útvonalat, amelyen – a legenda szerint – már az ókori rómaiak korában a sót szállították Erdélyből a birodalomba. Kocsis Hobo László szorgalmazta a megye egyetlen zöld útjának a kialakítását. Szerepéről, a zöld úthoz való hozzájárulásáról Hajdú Zoltán, a Fókusz Öko Központ vezetője mondott méltató szavakat, a természetszerető emberről az Örökmozgó Természetjáró Egyesületbeli csapattársa, barátja, Vajda György beszélt, majd Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke emlékezett a só útja szorgalmazójáról. A Balog Tünde által irányított jobbágyfalvi középiskolások – meglepetésként – rövid furulya- és népdalelőadást tartottak az elhunyt tiszteletére. A vendégház falára helyezett emléktáblát édesapja, Kocsis László és Szász Csaba, a Tündér Ilona vendégház tulajdonosa leplezte le, majd a Megyei Tanács, a csíkfalvi önkormányzat és az Örökmozgó T. E. nevében koszorút, természetjáró barátai virágokat helyeztek el.

Barátai adományának köszönhetően április 17-én közmunkával sikerült kedvenc helyén, a Nyárád mentén levő 1000 méter magas Bekecsen egy emlékhelyet kialakítani. Kun Péter és Kádár Elemér egy kopjafát faragott ki és helyezett el a csúcs közelében, melléje pedig két padot és egy fedett asztalt állítottak fel a természetjáróknak. Az avató ünnepséget június 5-én, szombaton délután tartották. Barátainak egy része kerékpárral érkezett a Bekecsre, majd felkeresték Kocsis Hobo László sírját a temetőben. A túrázók Nyárádselyéből érkeztek a tetőre, ahol az emlékhely felállítását kezdeményezők, Vajda György és Székely László (Indián) emlékeztek volt barátjukra, majd Kacsó Antal, nyárádmagyarós polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Az adományozóknak, illetve a munkálatokban résztvevőknek emléklapot nyújtottak át, majd megkoszorúzták a kopjafát. Az avatón fellépett a marosvásárhelyi Öves együttes.

(0 szavazatok, átlag 0 az 5-bõl)