Késő őszi gombák

A késő őszi, enyhe időjárás bizonyára sokakat csábít még most is, lassan-lassan már november derekán járva, egy kiadós sétára - titokban egy kis gombagyujtésre áhítozva. Az év ezen időszakában fellelhető gombákhoz igazodva, a mostani gombászoldalon a téli fülőkét és a késői laskagombát ismertetjük.

A téli fülőke -Flammulina velutipes (Curt. ex Fr.) Sing., Syn.: Collybia velutipes (Curt. ex Fr.) Quel., a pereszkék családjába (Tricholomataceae) tartozó apró termetu, késő őszi, téli gomba, mely fán vagy faanyagon csoportosan terem, élénk rozsdasárga színu, ragadós kalapú, sötét bársonyos tönku és feltünően halszagú. Román neve: ghebe tomnatice; német neve: Samtfußrubling, Winterrubling.

Kalap: a fiatal gombáé domború, később ellaposodó, kicsi, átmérője3-8 cm, ritkán nagyobb. Élénk, sárgás, rozsdássárga színu, középen sötétebb rozsdavörös, kissé ragadós tapintású, széle bordás.

Lemezek: krémszínuek vagy halványsárgák, surun állók, a tönkhöz nőttek. Spórapora fehér, spórái tojásdadok vagy hengeresek.

Tönk: vékony, átmérője 0,3-1 cm, magassága 4-10 cm. Csövesedő, egyenletesen vastag, néha görbe a gomba csoportos növése miatt. Színe a felső részen világos mézszínu, majd lefele haladva fokozatosan sötétedik, vörösbarnába megy át.

Hús: halványsárga, a kalapban rugalmas állagú, a tönkben pedig rostos, szívós.

Szag, íz: az egész gomba jellegzetesen halszagú.

Termőhely, idő: rendszerint kivágott fák tuskóján, fatörzseken vagy élő fán terem. Előfordul akácon, vadgesztenyén vagy kertekben gyümölcsfákon is, néha magasan a fa törzsén vagy ágain találjuk. Farontó élősködő, nagy példányszámú csoportokban terem, amelyeket különböző korú egyedek alkotnak (lásd a rajzot). A téli hónapokban gyakori, ha nincs erős fagy, egész márciusig teremhet. Jelentősége abban áll, hogy akkor is terem, amikor más gombát nem gyujthetünk.

Felhasználás: ehető, levesnek, gombás ételnek (majonézesen megkészítve) is alkalmas, de sajátságos szaga miatt inkább ecetes savanyúságnak
ajánlott. A gombából felhasználható a kalap és a tönk felső része; az alsó részt távolítsuk el, mert rágós, szívós.

Hasonló fajok: összetéveszthető a mérgező sárga kénvirággombával, amelynek azonban lemezei zöldes árnyalatúak. Az ehető fajok közül hasonlít még rá a gyurustuskógomba, ennek kalapja viszont pikkelyes és a tönkjén jól látható gallért hordoz. A téli fülőke megkülönböztethető a fentemlített fajoktól azáltal, hogy a tönkje bársonyos, kalapja ragadós, az egész gomba feltünően halszagú.

Másik őszi-téli gombánk a Pleurotaceae családba tartozó késői laskagomba -Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) Kumm. Román megnevezései: pastrav de fag, burete negru, gainuša padurii; német neve: Austernseitling. Élő fán vagy faanyagon csoportosan termő, féloldalas kalapú gomba. Kalapja szürke, lemezei és tönkje fehérek.

Kalap: domború, kagylószeru, majd ellapuló, féloldalas, kajla. Fiatalon a széle begöngyölt. Nagysága változik, 3-15 cm, de megnőhet nagyobbra is. A csoportokban felül vannak a nagyobb kalapú példányok. Színe szürke, palás vagy kék árnyalattal, idővel megfakul. Felülete száraz és síma tapintású.

Lemezek: fehérek, mélyen lefutók. Spórapora fehér, bőven hull, fehér bevonat formájában rakódik az alatta levő kalapokra vagy a talajra. Spórái fehérek, hosszúkásak, tojásdadok.

Tönk: fehér, egy közös tőből sok tönk indulhat ki, amelyek vastagsága a kalap nagyságához igazodik, akár 10-15 cm is lehet.

Hús: fehér, puha, a kalapban a tönk fele sugarasan szálakra foszló. A puhaságából idővel veszít, a tönk húsa már fiatal kortól kezdve szívós.

Szag, íz: kellemes, erős, jellegzetesen gombaszagú, íze édeskés.

Termőhely, idő: őszi-téli gomba, már szeptembertől előfordulhat, és enyhe idő esetén a téli hónapokbanis terem. Élő fák törzsén, tövén, tuskókon csoportosan fordul elő. Általában fuzfán, bükkön, kerti fákon fordul elő, csak a sérült szöveteket támadja meg. Faanyagon, fürészporon, egyéb hulladékanyagokon is termeszthető, akár ipari méretekben is.

Felhasználása: finom, ehető gomba, régóta ismerik, ezért felhasználása sokrétu, levesbe, önállóan paprikásnak, kirántva is fogyasztható.
 
(9 szavazatok, átlag 3.11 az 5-bõl)